Geloven of wedergeboren

Ik geloof in God, of ik ben wedergeboren. Vaak worden deze begrippen als synoniemen gebruikt. Maar geloven in God, en wedergeboren zijn is heel anders.

In de wereld heb je een hoop mensen die geloven in God, zonder daadwerkelijk gered te zijn. Of mensen hebben hun eigen ‘God’ bedacht, en geloven in een beeld dat niet klopt. Zij kunnen zeggen: ‘Ik geloof in God’, maar het zal hun geen voordeel brengen. Het is belangrijk om wedergeboren te zijn, en te geloven in de echte God, en Zijn Zoon Jezus Christus.

Is geloven genoeg?

Geloven is niet genoeg. Want iedereen gelooft ergens in. Volgens onderzoek in 2015 zijn er 2,3 miljard Christenen, 1,8 miljard moslims, 1,1 miljard hindoes, 500 miljoen boeddhisten en 500 miljoen mensen geloven in volksreligies. Daarnaast heb je nog een grote groep atheïsten. In eerste instantie lijkt het alsof zij nergens in geloven, maar schijn bedriegt. Veel atheïsten geloven namelijk in de wetenschap. Zij geloven wat zij zien, wat geleerden hebben onderzocht, en wat ‘bewezen’ is door onderzoek. Echter, veel theorieën die de wetenschap deelt en gelooft, zijn niet waterdicht. De wetenschap verandert continu van zienswijze, door onderzoek.

Op het moment van schrijven lees ik een boek over het heelal, volgens de wetenschap. Ik zie prachtige structuren, planeten, sterren en andere hemellichamen voorbijkomen. Maar het is mij opgevallen hoe vaak er staat: ‘de wetenschap moet nog verder onderzoek doen, want zij kunnen dit fenomeen in het universum nog niet verklaren.’ Soms doen de wetenschap en de leraren alsof alles al onderzocht is, en de wetenschap waterdicht is. Maar dit is helemaal niet waar. Je moet in de wetenschap geloven, je moet geloven dat mensen integer onderzoek doen, en je moet geloven in de kennis van de mens. Atheïsten geloven ook, misschien niet in een God, maar in een mens of in onderzoek.

Iedereen gelooft. Maar de reden dat je gelooft, is niet genoeg om een kind van God te zijn, en later naar de hemel te gaan.

Oké, geloven alleen is niet genoeg. Maar wat als iemand gelooft in de God van Israël? En in Jezus Christus?

Wat voor nut heeft het, mijn broeders, als iemand zegt dat hij geloof heeft, en hij heeft geen werken? Kan dat geloof hem zalig maken? (…) U gelooft dat God één is; daar doet u goed aan. Maar ook de demonen geloven dit, en zij sidderen. (Jakobus 2:14-19)

De demonen en de duivel geloven in God en in Jezus. Zij weten dat God bestaat, en dat Jezus de Messias is, de Zoon van de levende God. Ook op straat kom je veel mensen tegen die in God geloven, maar tegelijkertijd merk je er niets van. Ze bidden niet, gaan niet naar de kerk, lezen geen Bijbel en hebben geen relatie met God. De enige reden waarom zij geloven, is doordat dit een traditie is. Het is overgeleverd van de ouders. Ze zijn gelovig, omdat hun ouders altijd geloofden. Maar ze doen niets met het geloof. Helaas zullen er velen zijn, die aan de poort van de hemel zullen staan en niet worden binnengelaten. Zij noemen zich Christen, maar zijn het niet. Het zijn lauwe Christenen.

Ik ken uw werken, en weet dat u niet koud en niet heet bent. Was u maar koud of heet! Maar omdat u lauw bent en niet koud en ook niet heet, zal Ik u uit Mijn mond spuwen. (Openbaring 3:15-16)

Ook de waarschuwing van Jezus in Mattheüs 7 laat dit zien.

Niet ieder die tegen Mij zegt: Heere, Heere, zal binnengaan in het Koninkrijk der hemelen, maar wie de wil doet van Mijn Vader, Die in de hemelen is. Velen zullen op die dag tegen Mij zeggen: Heere, Heere, hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd, en in Uw Naam demonen uitgedreven, en in Uw Naam veel krachten gedaan? Dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; ga weg van Mij, u die de wetteloosheid werkt! (Mattheüs 7:21-23)

Ik wil je laten zien hoe belangrijk de wedergeboorte is. Soms wordt er te makkelijk gezegd dat iemand voor eeuwig gered is. Er wordt bijvoorbeeld gezegd: ‘Bid mij maar na, en dan zal je voor eeuwig gered zijn.’ Het klopt dat iemand voor eeuwig gered is als hij zijn geloof in Jezus Christus beleid, het gelooft in zijn hart, en het besluit neemt om voortaan voor Jezus te leven. Maar het neutraal opnoemen van een voorbeeldgebed zal er niet voor zorgen dat je eeuwig gered bent. Het moet gepaard gaan met levend geloof, en het besluit om Jezus Christus echt te volgen. Om, zoals Jezus zei in Mattheüs 7, de wil van God de Vader te doen.

Begrijp mij niet verkeerd. Je mag mensen helpen met een voorbeeldgebed of een zondaarsgebed. Maar dit gebed zorgt er niet voor dat iemand gered is, het levende geloof in Jezus Christus zorgt hiervoor. Dit is het geloof dat vruchten zal produceren in iemands leven.

Breng liever vruchten voort die tonen dat jullie tot inkeer gekomen zijn. (Mattheüs 3:8, NBV21)

Het gevaar is namelijk dat wanneer je zegt: ‘Bid mij na, en je bent voor eeuwig gered,’ de persoon denkt dat hij alleen maar een paar woorden hoeft na te spreken, zonder zijn leven daadwerkelijk te geven aan Jezus. Zo’n persoon denkt dan misschien: ‘Ik geloof niet in God, maar voor de zekerheid heb ik toch maar een gebed gebeden. Als ik fout zit en God toch wel bestaat, kom ik alsnog in de hemel.’

Ook niet iedereen die gelooft in het bestaan van God, zal in de hemel komen. Toen Jezus naar de aarde kwam, had Hij veel discussies met de farizeeën. Hij zei over de Farizeeën:

Maar wee u, schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, want u sluit het Koninkrijk der hemelen voor de mensen; u gaat er immers zelf niet binnen, en hen die er binnen willen gaan, laat u er niet binnengaan. (Mattheüs 23:13)

Het bijzondere is dat de farizeeën geen atheïsten waren. Zij geloofden in God, kenden het hele Oude Testament uit hun hoofd, en iedereen dacht dat zij perfect religieus waren. Maar toch zouden zij het koninkrijk van de hemelen niet binnengaan.

Of denk aan een andere radicale uitspraak van Jezus:

En als uw voet u doet struikelen, hak hem dan af; het is beter voor u kreupel het leven in te gaan dan met twee voeten geworpen te worden in de hel, in het onuitblusbare vuur, waar hun worm niet sterft en het vuur niet uitgeblust wordt. (Markus 9:45-46)

En ook Paulus had radicale uitspraken, en zei dit in zijn brieven niet tegen de ongelovigen, maar tegen de gelovigen.

Want dit weet u, dat geen enkele ontuchtpleger, onreine of hebzuchtige, die een afgodendienaar is, een erfdeel heeft in het Koninkrijk van Christus en van God. (Efeze 5:5)

Geloven dat God bestaat zonder een relatie met Hem en zonder vruchten van de bekering, zoals ook de farizeeën deden, is dus niet genoeg om gered te worden.

Geloven en werken

Oké, geloven is dus niet genoeg. Betekent dit dan dat wij er alles aan moeten doen om heilig te leven en te stoppen met zondigen? Dit kost ons een enorme inspanning, toch? Nee, gelukkig niet. Dit is het bijzondere van God. Wanneer wij levend tot geloof komen, zal God ons transformeren. Hij zal het voor ons doen, zolang wij Hem de ruimte geven in ons leven om te kunnen werken. Het is God die ons het verlangen geeft om heilig te leven, en Zijn wil te doen op aarde.

(…) Werk aan uw eigen zaligheid met vrees en beven, want het is God, Die in u werkt zowel het willen als het werken, naar Zijn welbehagen. (Filippenzen 2:12-13)

Wanneer iemand tot geloof komt, en vergeving van God ontvangt, betekent dit niet: ‘God heeft op de resetknop gedrukt, en je mag het opnieuw proberen.’ Nee, wanneer je daadwerkelijk tot levend geloof bent gekomen, heeft God jou Zijn Heilige Geest gegeven, die jou zal helpen en zal veranderen naar het beeld van Jezus Christus.

Hoe dit allemaal precies gebeurt, en wat er gebeurt tijdens de wedergeboorte, zullen wij in dit boek bestuderen. Het is belangrijk om te beseffen dat geloven en de wedergeboorte twee verschillende begrippen zijn.

Ik wil kijken naar de toespraak van Petrus op de Pinksterdag. Petrus werd vervuld met de Heilige Geest, hij ging naar buiten terwijl hij in tongentaal sprak, en gaf daarna een krachtige preek. Vele mensen werden aangeraakt en geloofden de woorden van Petrus.

En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart geraakt en zeiden tegen Petrus en de andere apostelen: Wat moeten wij doen, mannenbroeders? (Handelingen 2:37)

Deze mensen waren echt aangeraakt door de woorden van Petrus. Ze werden zelfs tot diep in het hart geraakt. Zij geloofden de woorden die Petrus sprak. Vervolgens vroegen zij aan Petrus: Wat moeten wij doen? Wat was Petrus zijn antwoord? Zei hij: ‘Nu jullie geloven, hoeven jullie niets meer te doen. Leid gewoon je leven, en wanneer je sterft kom je automatisch in de hemel. Jullie hebben vandaag een goede keuze gemaakt, meer is er niet.’? Nee, Petrus zei:

Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen. (Handelingen 2:38)

In de komende hoofdstukken zullen wij zien dat de stappen die Petrus noemt, belangrijke stappen zijn om wedergeboren te zijn.

Geloven is een belangrijke eerste stap, waar wij later op terug zullen komen. Maar met ‘dood geloof’ die geen werken en vruchten heeft, zal je niet gered worden.

Je moet wedergeboren zijn

We hebben gezien dat geloof een belangrijke eerste stap is, maar dat het belangrijk is om wedergeboren te zijn. Zeggen Jezus en de discipelen dit ook in de Bijbel?

Jezus antwoordde en zei tegen hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet opnieuw geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet zien. (Johannes 3:3)

Maar allen die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven kinderen van God te worden, namelijk die in Zijn Naam geloven; die niet uit bloed, niet uit de wil van vlees en ook niet uit de wil van een man, maar uit God geboren zijn. (Johannes 1:12-13)

Ieder die gelooft dat Jezus de Christus is, is uit God geboren; en ieder die Hem liefheeft Die geboren deed worden, heeft ook lief wie uit Hem geboren is. (1 Johannes 5:1)

Johannes spreekt hier over levend geloof, het geloof dat vruchten voorbrengt. Zijn brief is een radicale brief, dat onder andere laat zien dat een gelovige God liefheeft, wanneer hij zich aan Zijn geboden houdt.

Maar toen de goedertierenheid van God, onze Zaligmaker, en Zijn liefde tot de mensen verschenen is, maakte Hij ons zalig, niet op grond van de werken van rechtvaardigheid die wij gedaan hadden, maar vanwege Zijn barmhartigheid, door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwing door de Heilige Geest. (Titus 3:4-5)

Maar u bent niet in het vlees, maar in de Geest, wanneer althans de Geest van God in u woont. Maar als iemand de Geest van Christus niet heeft, die is niet van Hem. (Romeinen 8:9)

Tijdens de wedergeboorte wordt iemand opnieuw geboren, en woont de Geest van God in hem.

Zoals wij hierboven zagen met de wedergeboorte, zien wij dit ook terug met het onderwerp: ‘bekering’. Toen Jezus Zijn bediening op aarde begon, staat er:

En nadat Johannes overgeleverd was, ging Jezus naar Galilea en predikte het Evangelie van het Koninkrijk van God, en Hij zei: De tijd is vervuld en het Koninkrijk van God is nabijgekomen; bekeer u en geloof het Evangelie. (Markus 1:14-15)

Jezus sprak over geloven en bekering. We kunnen deze begrippen niet los van elkaar zien.

Ik wil terugkeren naar de vraag: ‘is geloven genoeg?’ Het antwoord is: ja, wanneer je spreekt over levend geloof. Want wanneer je levend geloof hebt, en van de heerlijkheid van God hebt geproefd, wil je niets liever dan je bekeren van jouw zonden. Ook wil jij je laten dopen om Jezus na te volgen, en wil je gedoopt worden in de Heilige Geest. Misschien is alles nieuw voor je toen je tot geloof kwam, en wist je bijvoorbeeld nog niet dat de waterdoop belangrijk was, maar wanneer je erachter komt dat Jezus dit van je vraagt, ontstaat er een verlangen in je hart om Jezus gehoorzaam te zijn, en je zo snel mogelijk te laten dopen. Of misschien had je nog nooit gehoord van de doop in de Heilige Geest. Maar wanneer je hoort dat er een doop in de Geest is, heb je een verlangen naar meer. Tot levend geloof komen betekent niet dat alles in één keer perfect is. Ja, we zullen zien dat jouw geest tijdens de wedergeboorte direct perfect zal zijn. Maar tegelijkertijd zal je door de Heilige Geest veranderd worden, elke dag opnieuw. Hierdoor zie je dat de rechtvaardigheid, heiligheid en autoriteit die God aan jou gegeven heeft, steeds meer zichtbaar wordt in de handelingen die jij doet.

Geloven is genoeg, en geloven zorgt voor vruchten en veranderingen in je leven. Geloven hoort zichtbaar te zijn, en kan niet verborgen of onopgemerkt plaatsvinden.


Lees ook: